środa, 15 maja
Home>>Przemysł>>Produkcja czekolady. Jakich technologii wymaga?
Przemysł

Produkcja czekolady. Jakich technologii wymaga?

Czekolada…jeden z przysmaków, na samą myśl o którym ślinka cieknie zarówno młodym jak i nieco starszym miłośnikom wyjątkowych łakoci. Już od dziesięcioleci jest to jeden z naszych ulubionych przysmaków, który to poza doskonałym smakiem dostarcza także osobie spożywającej niemałej ilości niezbędnych składników odżywczych i mikroelementów. Aby jednakże produkt spełniał pokładane w nim nadzieje, charakteryzował się odpowiednią konsystencją, nie rozpuszczał się zbyt szybko pod wpływem wysokiej temperatury, jak również mógł zostać wzbogacony o wyszukane dodatki, takie jak choćby orzechy laskowe czy bakalie, do jego produkcji muszą zostać wykorzystane specjalistyczne maszyny. To właśnie ich zastosowanie zapewnia, że każda tabliczka czekolady będzie identyczna, jak również umożliwia zminimalizowanie ryzyka wystąpienia błędu ludzkiego.

Początkowo produkcja wyrobu będącego bohaterem dzisiejszego artykułu była procesem relatywnie prostym, bowiem polegała na mieszaniu ze sobą składników, podgrzewaniu ich do odpowiedniej temperatury, a następnie ewentualnym doprawianiu, jednakże w chwili obecnej proces ten stał się o wiele bardziej złożony, natomiast do jego optymalnego przeprowadzenia wymaganych jest wiele wysoce specjalistycznych i zaawansowanych maszyn. Wymienić spośród nich można między innymi konsze, karuzele, oblewarki, depozytory, rozdrabniacze, temperówki, czy pompy.

W nowoczesnych zakładach, wszystkie wymienione powyżej komponenty są ze sobą łączone, co pozwala na stworzenie wydajnej i skalowalnej linii produkcyjnej, która to w razie wystąpienia większego zapotrzebowania lub też zmiany specyfiki produktu finalnego może zostać rozbudowana. Nowocześni przedsiębiorcy stawiają przede wszystkim na automatyczne linie pakujące, która to sprawia, że po wstępnym ustawieniu wszelkich parametrów, praca może być wykonywana niemalże nieprzerwanie przez zaimplementowane w ramach linii maszyny, natomiast aby proces ten przebiegał sprawnie konieczna jest obecność od jednej do zaledwie kilku przeszkolonych osób, co w znacznym stopniu ogranicza zapotrzebowanie na siłę roboczą i pozwala poczynić oszczędności w ujęciu długoterminowe, pozytywnie przekładające się także niejednokrotnie na finalną cenę wysoce pożądanego produktu jakim jest czekolada.

To właśnie dzięki zastosowaniu w procesie zaawansowanych urządzeń najnowszej generacji możliwe jest podgrzanie poszczególnych składników do odpowiedniej temperatury, ich dokładne zmieszanie ze sobą, jak również stopniowe ich formowanie, tak aby nabrały kształtu standardowej tabliczki czekolady lub też przybrały inną, określoną przez producenta formę. Warto także nadmienić, że na linię produkcyjną niejednokrotnie składają się także maszyny pozwalające na zarówno wstępne jak i uzupełniające pakowanie czekolady, co umożliwia zabezpieczenie jej przed uszkodzeniami mechanicznymi a także przed deformacjami spowodowanymi ekspozycją na zmienne warunki atmosferyczne czy też wahania temperatury. Dzięki zastosowaniu wszystkich tych innowacyjnych urządzeń, możemy mieć pewność, że w pobliskim sklepie zawsze czekać będzie na nas perfekcyjnie prezentująca się, rozpływająca się w ustach oraz zawsze tak samo pyszna czekolada!